Co Jadano w Przedwojennej Warszawie?
21.04.2023 09:12

Przedwojenna kuchnia Warszawy — co jadano?

Przedwojenna Warszawa była miastem pełnym różnorodnych kultur, co przekładało się również na kuchnię. W wielu potrawach z tamtego okresu zauważyć można wpływy żydowskie, niemieckie, francuskie i rosyjskie, choć nie brakowało oczywiście dań kuchni staropolskiej. Czym charakteryzowała się gastronomia przedwojennej Warszawy i jakie dania zachowały się w pamięci mieszkańców stolicy?

Warszawa lat 20. i 30.

Początek XX wieku był okresem rozkwitu różnego rodzaju lokali, w których serwowano dania polskiej kuchni — były to zarówno drogie restauracje, uczęszczane przez warszawską elitę, jak i liczne bary, w których można było zjeść posiłek w przystępnej cenie. W latach 20. Warszawa nazywana była Paryżem Północy i cieszyła się znakomitą renomą m.in. ze względu na szybki rozwój miasta, a także wysoką kulturę osobistą i elegancję mieszkańców. Warszawiacy chętnie odwiedzali restauracje, bary i kawiarnie — życie towarzyskie tętniło tam jak nigdy dotąd.

Niestety, wskutek II wojny światowej, nie zachowało się wiele jadłospisów. Z tych nielicznych jednak łatwo wywnioskować, że warszawska kuchnia była przede wszystkim różnorodna, gdyż łączyła w sobie tradycyjne polskie smaki i zagraniczne wpływy. Niektóre z warszawskich dań do dziś cieszą się niesłabnącą popularnością w całym kraju, inne zaś odeszły w zapomnienie. Zapraszamy do zapoznania się z najsłynniejszymi potrawami i przekąskami przedwojennej Warszawy!

Zupy

Menu niemal każdej restauracji w przedwojennej Warszawie proponowało zupy takie jak rosół, żurek i barszcz. Niekiedy można było trafić na zupę szczawiową, prawdziwym rarytasem zaś była zupa rakowa. Jeśli jednak mielibyśmy wybrać najbardziej znane pierwsze danie, to z pewnością byłyby to flaczki po warszawsku — określenie „po warszawsku” jest tu dość istotne, ponieważ wskazuje ono na unikalność receptury, która wyróżniała się na tle przepisów z innych rejonów Polski. Popularnymi dodatkami do zup były kluski, pierogi i krokiety.


flaczki

Dania mięsne

Wśród mięs królowała wołowina, drób i dziczyzna, nie brakowało także podrobów, takich jak wątróbki i cynaderki cielęce (znane również później, w czasach PRL). Z polską kuchnią najchętniej kojarzymy kotleta schabowego, jednak w warszawskich restauracjach lat 30. najpopularniejsze były zrazy à la Nelson, kotlety cielęce, bryzol z mielonego mięsa oraz zraziki po węgiersku . Osoby bardziej zamożne mogły cieszyć się smakiem kapłona, kaczki, perliczki, bażanta i królika. Potrawy mięsne serwowano z ziemniakami, kapustą, ogórkiem kiszonym bądź kaszą. Nie można zapomnieć także o galarecie z nóżek wieprzowych , którą podawano do wódki.

mięso w sosie z kluskami

Ryby

Warszawska kuchnia nie mogłaby istnieć bez ryb. Najchętniej spożywanym daniem rybnym był karp po żydowsku (gefilte fisz). Ponadto mieszkańcy stolicy chętnie jadali sandacza po polsku, karasia w śmietanie i smażonego szczupaka, rzadziej także łososia. Do ryb podawano dodatki takie jak purée ziemniaczane, buraki i kapusta.
karp po żydowsku

Desery

Smaczny obiad należy dopełnić pysznym deserem, a tych w warszawskich restauracjach i kawiarniach nie brakowało. W menu znaleźć można było: tort, lody, krem z owocami, ptysie z kremem oraz omlet z konfiturą. Ponadto każdy lokal oferował kawę, herbatę, mleko i kompot.
 

tort czekoladowy
Warszawskie potrawy znane w całej Polsce

Wiele z warszawskich potraw kojarzonych jest dziś z tradycyjną kuchnią polską i nie powinno to nikogo zaskakiwać, gdyż była to kuchnia prosta, a składniki łatwo dostępne nawet dla ludzi niewywodzących się z wyższych sfer, przez co rozprzestrzeniła się na cały kraj.

Warszawa to miasto, które wsławiło się odwagą, determinacją i poświęceniem w okresie I i II wojny światowej. Dwudziestolecie międzywojenne było chwilową ulgą, kiedy warszawiacy po czasach udręki cieszyli się życiem i nie wiedzieli jeszcze, że czekają ich kolejne lata wyrzeczeń. To właśnie im zawdzięczamy nie tylko rozkwit kultury i sztuki, ale także odrodzenie się polskiej kuchni. Wtedy, ze względu na wpływy obcych kultur, były to dania nieco bardziej nowoczesne, dziś reprezentują tradycyjną polską gastronomię w najlepszym wydaniu.

Galeria